4 Tips voor een goed interview door middel van interviewtechnieken!
In alle branches waar je met mensen werkt, heb je wel te maken met een bepaalde vorm van interviewen. Of je nu contact moet leggen met mensen, moet screenen vanuit de organisatie of bijvoorbeeld iemand moet interviewen om het juiste verhaal boven water te krijgen.
De informatie die recherchebureaus verzamelen, is vaak afkomstig uit verhoren van getuigen en verdachten (De Poot, Bokhorst, van Koppen & Muller, 2004). Verhoren is daarmee niet voor niets een van de kerntaken van ons recherchewerk.
Forensic Interviewing
Sinds de jaren negentig wordt in steeds meer landen de term “forensic interviewing” gebruikt ter vervanging van ‘interrogation’. Dit is niet zonder reden. Tijdens een onderzoek dien je neutraliteit in acht te nemen, dus ook in gesprekken met getuigen en verdachten. ‘Interrogation’, oftewel ‘verhoor’, veronderstelt echter een ondoorzichtige tactiek, druk uitoefenen en ondervragen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat andere uitgangspunten veel beter werken (Boon, Odinot, Horselenberg & Geijsen, 2016).
Wanneer krijg je betrouwbare informatie?
Juist wanneer je je transparant en neutraal opstelt en de ruimte geeft om te vertellen, heb je meer kans om betrouwbare informatie te krijgen. Op deze manier verschuift het doel van interviewen van het bewijzen van de schuld van de verdachte naar het overkrijgen van betrouwbare verklaringen van getuigen en verdachten. De ontwikkeling ‘van verhoor naar forensisch interview’ wordt al decennialang door rechtspsychologen aangemoedigd, maar vindt nu ook gehoor binnen de Nederlandse politie.
Vanuit mijn jarenlange ervaring bij de Nederlandse politie is er, naar mijn mening, niet geheel onterecht terecht veel nadruk gelegd op het verhoor en de interviewtechnieken die daarbij horen. Hoe vervelend is het wanneer een verdachte op vrije voeten komt, omdat jij niet de goede vragen hebt gesteld? Of hoe voorkom je dat jouw organisatie een hoge kostenpost heeft, omdat je een medewerker moet ontslaan vanwege een slechte screening aan de voorzijde?
Het verhoren van een verdachte is niet veel anders dan het interviewen van een getuige of betrokkene.
Waarmee moet je rekening houden tijdens een interview of met ondervragen? Hier zijn 4 tips!
1#
Neem ANNA mee (Altijd Navragen Nooit Aannemen)
2#
Laat OMA wat vaker thuis (Oordelen, Meningen, Adviezen)
3#
Wees een OEN (Open, Eerlijk, Nieuwsgierig)
4#
Gebruik LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen)
Daarom moet jij de opleiding bij ons volgen!
Wij hebben bij DPD-Academy de beste opleiders op het gebied van interviewen / verhoren. Dit door de jarenlange ervaring bij specialistische afdelingen binnen de politie. Laat ons jou de basis principes van een goed interview of verhoor bij brengen. De kennis die je aangereikt krijgt zal zeer waardevol en nuttig zijn voor je werk en verdere toekomst.
Of je nu Particulier Onderzoeker bent, HR medewerker, directeur of gewoon medewerker van een organisatie waarbij je met mensen omgaat, meer kennis en ervaring op het gebied van interviewen is voor iedereen van belang!
Bekijk ook de website over particulier onderzoek van de privé detective!
Bronnen:
De Poot, C. J., Bokhorst, R. J., van Koppen, P. J., & Muller, E. R. (2004). Rechercheportret: Over Dilemma’s in de Opsporing. Alphen aan den Rijn: Kluwer
Boon, R., Odinot, G., Horselenberg, R., & Geijsen, K. (2016). Van verhoor naar forensisch interview. Het Tijdschrift voor de Politie, 78(4), 20-25.